یک مصاحبه استخدامی خوب و عالی، برگ برنده بیشتر شرکت‌های موفق است شرکت‌های رو به رشد به خوبی میدونن که تو مصاحبه‌هاشون چه سوالاتی رو مطرح کنین و چطور جذب نیرو متخصص رو به بهترین شکل مدیریت کنن. اگه شما هم می‌خواین یه مصاحبه حرفه‌ای انجام بدین و بهترین نیروها رو تو شرکتتون استخدام کنین، با این نکات طلایی همراهمون باشین.

ایجاد فضای دوستانه و صمیمانه رو فراموش نکنین

اولین نکته مهمی رو که لازمه تو مصاحبه استخدامی یادتون باشه، اینه که یه تصویر دوستانه و حرفه‌ای از خودتون و شرکتتون به نمایش بذارین. توجه کنین که همون‌طور که شما لازمه توانایی‌های مصاحبه‌شونده رو تأیید کنین، کارجو هم لازمه از همکاری با شما حس خوبی داشته باشه و شما رو انتخاب کنه. پس سعی کنین در عین جدی بودن، گاهی لبخند بزنین. همچنین سوالای شخصی و خصوصی نپرسین و اجازه بدین کارجو احساس راحتی کنه.

سوالای مناسبی رو مطرح کنین

بهتره قبل از انجام مصاحبه استخدامی برای جذب نیروی متخصص،  سوالای خلاقانه طراحی کنین. یادتون باشه سوالای عادی و پیش پا افتاده نپرسین! به جاش سوالاتی بپرسید که مصاحبه‌شونده‌ها مجبور باشن قبل از جواب دادن بهشون فکر کنن. برای مثال اگه می‌خواین شخصیت فرد رو بیشتر بشناسین، می‌تونین این سوالات خلاقانه رو بپرسین:

– اگه تا آخر عمرت قرار بود یه نوع غذا بخوری، چه غذایی رو انتخاب میکردی؟

– لطفاً بهمون بگو چرا باید شما رو استخدام کنیم؟

– تو وقت‌های آزادتون چه تفریحاتی دارین؟ اسم سه تا کتابی که جدیداً خوندین چی هست؟

افراد خلاق از سوالات جذاب و خلاقانه خوششون میاد و جواب‌های خلاقانه‌تری بهشون می‌دن. معمولاً توی جواب‌هاشون، علاقه‌شون به حوزه‌هایی مثل کتابخونی، بلاگ‌نویسی و … قابل مشاهده‌ست. سوالاتی رو که حدس زدنشون آسونه و میشه پیش‌بینیشون کرد توی مصاحبه استخدامی نپرسید! اگه سوالات غیرخلاقانه بپرسید، نمی‌تونید افراد خلاق رو جذب کنین. از ما گفتن!

تو مصاحبه استخدامی تست شخصیت شناسی بگیرین

همه سعی می‌کنن که تو مرحله جذب نیروی کار، رزومه‌ خودشون رو بهترین شکل نشون بدن. اما گاهی این باعث میشه که کارفرما نتونه شخصیت واقعی فرد رو در مصاحبه ببینه و بعد از استخدام با مشکلاتی مثل رفتار نامناسب روبرو بشه. برای جلوگیری از این مشکل، تست‌های شخصیت‌شناسی زیادی وجود دارن که توسط متخصصان این حوزه ایجاد شدن. می‌تونین از مصاحبه‌شونده بخواین که این تستها رو براتون تکمیل کنه. این‌طوری خوشبختانه شخصیت فرد مشخص میشه و شما هم می‌تونین بهترین فرد رو انتخاب کنین

مصاحبه‌شونده رو به چالش بکشین

اگه می‌خواین کارمندای خلاق و باهوش داشته باشین، توی مصاحبه استخدامی از افراد متقاضی بپرسین که تا حالا چه کارهای خلاقانه‌ای با وسایل موجود انجام دادن. مثلاً می‌تونین ازشون بخواین که یه داستان کوتاه توی چند خط در مورد یه موضوعی که خودت انتخاب کردی بنویسن.

اگه دنبال استخدام یه گرافیست هستی، می‌تونین یه طرح ذهنی رو براشون توصیف کنین و بخواین که براتون به خلاقانه‌ترین شکل ممکن ترسیمش کنن. اگه یه طراح وب می‌خواین، می‌تونین ازشون بخواین که برای سایتتون یه طرح خلاقانه بزنن تا بتونین قدرت طراحیشون رو ارزیابی کنین.

میزان خونسردی مصاحبه‌شونده رو تو فرایند جذب نیروی کار بسنجین

یکی از اصول مهم برای یه کارمند خوب، حفظ آرامش موقع روبه‌رو شدن با مسائل سخت هست. اگه پرسنل شما این توانایی رو نداشته باشن، مشکلات زیادی در کارشون پیش میاد. برای چک کردن این مورد توی مصاحبه شغلی، سعی کنین فرد رو به چالش بکشین و استرس و فشار رو براش بالا ببرید.

مثلاً سوالات رو پشت سر هم بپرسین، از هر جوابی که میدن یه سوال دیگه طرح کنین و ازشون بخواین توضیحات بیشتری ارائه بدن. از تکنیک سوال‌های چالشی استفاده کنین تا ببینین فرد چقدر می‌تونه تحمل کنه و از کوره در نره.

میزان وفاداری کارجو رو نسبت به تصمیم‌های مدیر ارشد ارزیابی کنین

همه می‌دونیم که اجرای دستورات مدیر ارشد بدون چون‌وچرا،  یه اصل مهم تو روابط کاریه. بعضی از کارکنان متأسفانه این موضوع رو درک نمیکنن و با سرپرست و مدیرشون مخالفت می‌کنن که خیلی به سازمان ضربه میزنه. برای تست این موضوع، تو فرایند جذب نیروی کار بپرسین که: اگر مدیرتون بهتون دستوری بده و مطمئن باشین که اجرای اون دستور به سازمان خیلی ضربه میزنه، چیکار می‌کنین؟

بعضیا میگن دستور مدیر رو اجرا نمی‌کنن و بعضیا هم میگن اجرا می‌کنن. درسته که دستورات مدیر ارشد ممکنه اشتباه یا به ضرر شرکت به نظر بیاد، ولی کارمندها نمی‌تونن خودشون تصمیم بگیرن کدوم کار صحیحه و کدوم نه. پس خیلی مهمه که کارمندایی رو انتخاب کنین که از مدیراشون حرف‌شنوی داشته باشن. کارمندا می‌تونن اطلاعاتی که از سازمان دارن رو به مدیر بدن، ولی نمی‌تونن به جای مدیر تصمیم نهایی رو بگیرن.

پس خوبه کارجو اینو درک کنه که وقتی مدیری دستوری می‌ده و شما رو مامور اجراش می‌کنه، مطمئن باشین که شما همه جانبه‌اشو سنجیده. پس تنها کاری که از دستتون ساخته هست، مشاوره دادن به مدیر و آگاهی کردنش از عواقب اون دستوره. ممکنه مدیر خواسته شما رو نپذیره. پس اگه بازم دستور اجرای کار رو بهتون داد، باید انجامش بدین. بی‌چون‌وچرا.

تفاوت مهارت‌های واقعی رو با ادعاهای پوچ بدونین و بررسی کنین

آخ آخ! متاسفانه خیلی از شرکت‌ها از این موضوع ضربه میخورن. متاسفانه تو فرایند جذب نیروی متخصص، خیلی‌ها خودشون رو خیلی بهتر از اون چیزی که واقعاً هستن، معرفی میکنن. گاهی نمونه‌کارهای جعلی رو تو رزومه‌شون میذارن و گاهی هم ادای آدم‌های خوش‌برخورد رو در میارن. خوشبختانه با آزمون گرفتن از کارجو و تکنیک‌هایی که تو این مطلب بهتون آموزش دادیم، خیلی راحت و با زیرکی می‌تونین کارجوهای واقعی و ماهر رو بشناسین و بهترین‌ها رو برای سازمانتون انتخاب کنین.

سخن پایانی

مصاحبه استخدامی و فرایند جذب نیروی کار اونقدر مهمه که میتونه تغییرات اساسی تو میزان موفقیت سازمانتون به وجود بیاره. تو این مطلب، 7 نکته طلایی رو بهتون آموزش دادیم که با عمل کردن بهشون، می‌تونین بهترین نیروها رو برای سازمانتون استخدام کنین و از رشد روزافزون کسب و کارتون حسابی لذت ببرین. اگه تجربه‌ای تو زمینه استخدام نیرو دارین، خوشحال میشیم با ما در میون بذارین.